
روکش دندان در بارداری
روکش دندان در بارداری : انجام خدمات درمانی و زیبایی دندان در بارداری برای برخی مادران خطرناک می باشد بخصوص در برخی ازماه های بارداری که جنین و مادر در وضعیت های مهم و حساسی قرار دارند .
گاهی اوقات ممکن است برخی موارد اورژانسی پیش بیاید که مادران مجبور به مراجعه به دندانپزشکی شوند که در این زمانها مورد اورژانسی است و حتما باید سلامت مادر و جنین نیز در نظر گرفته شود .
گاهی اوقات مادران به دنبال انجام کارهای زیبایی و طراحی لبخند می باشند . در این موارد باید گفت که بهترین زمان برای انجام کارهای زیبایی این است که مادران صبوری کنند تا بعد از زایمان و در شرایط مناسب که تاثیری بر شیردهی انها و سلامت نوزاد نداشته باشد اقدام به انجام کارهای زیبایی کنند.
از این رو در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی آریانا به توضیح مفصل در این خصوص پرداخته ایم در ادامه با ما باشید تا با مشکلات و اهمیت دوران بارداری و خدامت زیبایی و درمانی اشنا شویم :
روکش دندان چیست ؟
روکش دندان در واقع یک پوشش به شکل دندان می باشد این روکش ها بطور سفارشی ساخته میشوند . و برای محافظت کردن از دندانها روی دندان قرار میگرند. روکش های دندان جایگزین تاج دندان می شوند .
معمولا روکش دندان را پروتز ثابت نیز می نامند . جنس و انواع مختلفی دارند و بعد از قالب گیری روی دندانها قرار می گیرند .
معمولا دندانهایی که دیگر قابل ترمیم کردن نیستند و همچنین اگر دندانی بیش از حد دچار عفونت ریشه شده باشد باید تحت درمان قرار بگیرد و پس از درمان دندان و ریشه از روکش برای ان استفاده نمود. روکش های دندان برای هر فرد باید سفارشی سازی و ساخته شود اما شکل نهایی روکش دندان به میزان وسعت آسیب دندان می باشد.
از روکش دندان برای عمر بیشتر دندانهای پوسیده و ضعیف استفاه میشود . برای ایزوله و محافظت کردن از دندان های ضعیف و غیر قابل ترمیم می باشند .
روکش های دندان سبب می شود تا عمر دندانهای آسیب دیده و ضعیف افزوده شود .

دلایل استفاده از روکش دندان
- برطرف کردن مشکل ترک خوردگی و یا شکستگی دندان
- محافظت از بریج دندان
- پوشاندن دندانهایی که پر شده باشند.
- محافظت و پوشاندن ایمپلنت دندان
- محافظت از دندانهای ضعیف
روکش دندان در سه ماهه اول بارداری
سه ماهه اول بارداری سه ماه بسیار حساس برای مادر و کودک می باشد در این سه ماه اندام های جنین شکل می گیرد و استفاده از هر گونه مواد بی حس کننده و دارو بر جنین تاثیر خواهد شد و جنین را در گیر میکند .
از این رو دندانپزشکان توصیه کرده اند که در این سه ماه مادران هیچ گونه خدمات درمانی و زیبایی روی دندانهای خود انجام ندهند.
مگر شرایط بسیار اورژانسی باشد که مادر باید با متخصص و پزشک خود مشورت کند .
پیش تر در مقاله کامپوزیت در دوران بارداری و لمینت در دوران بارداری صحبت کردیم و از خطرات انجام کارهای زیبایی روی دندان برای مادر و جنین گفته شد.

روکش دندان در سه ماهه بارداری
سه ماهه دوم بارداری اندام های جنین شکل گرفته است و مادر و جنین در وضعیت حساسی قرار ندارند . در این سه ماهه مادران می توانند با مشورت با متخصص و پزشک خود و با توجه به در نظر گرفتن سلامت مادر و جنین اقدام به برخی از کارها و خدامت دندانپزشکی کنند . اما این موضوع را در نظر بگیرد که در روکش دندان از مواد بی حسی موضعی استفاده می شود و دندانها تراشیده میشوند .
پس حتما با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
روکش دندان در سه ماهه سوم بارداری
سه ماهه سوم سه ماه آخر دوران بارداری می باشد . شکم مادر بزرگ شده است و انجام درمان های طولانی مدت برای مادر خطر ناک می باشد . در این دوران مادر نباید تحت درمان طولانی مدت قرار بگیرد و همچنین برای مدت طولانی به پشت بخوابد.
به هیچ وجه در این سه ماه انجام کارهای دندانپزشکی توصیه نمیشود. سلامت مادر و جنین در این دوران اهمیت بالایی دارد.
انواع روکش دندان
روکش های دندان دارای ۴ نواع می باشند که هر کدام از جنس ها و آلیاژ های مختلفی ساخته شده اند در مقاله انواع روکش های دندان به طور مفصل به این موضوع پرداخته ایم:
- روکش های استیل
- روکش های PFM پایه فلزی
- روکش دندان سرامیکی
- روکش تمام فلز (طلا)
روکش های سرامیکی و فلزی
روکش های سرامیکی دارای دو نوع محبوب در ایران می باشند روکش های زیر کونیا و روکش های pfm .
این روکش ها با رنگ دندان هماهنگی و همرنگی دارند . بدنه اصلی این روکش ها از جنس فلز می باشد اما روی آنها با موادری به نام پرسلن پوشانده شده است .
این روکش ها بشدت شبیه دندانهای خود فرد می باشند . از این رو کش ها برای دنداهای جلو ، عقبی و بریج خای بلند استفاده می کنند و دلیل آن نیز بخاطر استحکام و مقاومت آن می باشد .
البته نقطه ضعف این روکش بدون در معرض ساییدگی می باشد.
روکش های تمام سرامیک
این روکش ها برای افرادی که به فلز حساسیت دارند بسیار مناسب می باشد . و معمولا به عنوان روکش دندان های جلو حساسیت دارند .
آیا روکش دندان بی حسی دارد؟
بله روکش دندان نیاز به بی حسی دارد و برای چسباندن آن باید از بی حسی موضعی استفاده کرد و معمولا درد ان را شبیه درد پر کردن دندان می دانند .
اما اگر قبل از روکش گذاشتن عصب کشی کرده باشید هیچ دردی را احساس نخواهید کرد.
چسباندن روکش دندان
انجام دادن روکش دندانها دو جلسه بطول می انجامد و دو جلسه بیشتر برای این کار نیاز نیست. در جلسه اول کارهای آماده سازی و شکل دهی دندان صورت می گیرد و سپس قالب گرفتن از دندانها انجام می شود و در جلسه دوم که بعد از دو هفته می باشد . معمولا زمانی که آزمایشگاه نیاز به ساختن روکش دارد ۲ تا ۳ هفته می باشد و جلسه دوم پس از آماده شدن روکش می باشد . در جلسه دوم روکش به دندانها چسبانده میشود .
گذاشتن روکش دندان
معمولا هر واحد دندان نیاز به زمانی ۲۰ دقیقه ای برای گذاشتن رو کش روی دندان دارند . برای گذاشتن روکش روی دندانها مقداری از دندانها باید تراشیده شوند و سپس توسط چسب های دندانپزشکی به دندان چسبانده شوند .
کشیدن دندان در بارداری
دروان بارداری دوران حساسی می باشد و معمولا در این دوران خدامت دندانپزشکی توصیه نمی شود و ترجیحا بهتر است مادران تا پایان بارداری صبوری کنند و پس از ان اقدام به کشیدن دندانهای خود کنند .
اما اگر در شرایط اورژانسی و حساسی قرار گرفتند باید بدانند که سه ماهه اول و سه ماهه سوم بارداری بسیار خطرناک می باشد و هیچ اقدام دندانپزشکی در این ۶ ماه نباید صورت بگیرد .
بهترین زمان برای انجام خدمات دندانپزشکی ۳ ماهه دوم بارداری می باشد . در ۳ ماهه دوم مادر و جنین دوران بهتری دارند و جنین شکل گرفته است و مادر و جنین در خطر کمتری هستند .
کشیدن دندان در ماه اول بارداری
ماه اول بارداری بسیار ماه حساسی برای مادر و جنین می باشد . استفاده از مواد بی حسی بر جنین تاثیر گذار خواهد بود و جنین را بشدت تحت تاثیر قرار میدهد. بهترین کار این است در این ماه اقدام به کشیدن دندان نکنید .